Image Image Image Image Image

© Allt material är skyddat av upphovslagen. 2004-2013 Hikmainstitutet | RSS | Email

Scroll to Top

To Top

Andlighet

01

Feb
2013

2 Comments

In Andlighet

By admin

Vindruvor ger utmärkt näring

On 01, Feb 2013 | 2 Comments | In Andlighet | By admin

I sitt betydande verk ”Den profetiska medicinen” sa Ibn al-Qayyim att vindruvor nämns sex gånger i Koranen som en frukt av denna värld såväl som av Paradiset. Han sa att de är bland de mest förträffliga och nyttiga av alla frukter, och att de kan ätas både som färska eller torkade, omogna eller mogna. Han klassade dem som frukt, mat, smaktillsats, medicin och dryck.

Han sa också att de vindruvor som är två eller tre dagar gamla, då deras skal har blivit något mjukare, är mer näringsrika än de som skördas samma dag. Han beskrev några av deras nyttor som att de underlättar vid viktökning, och förser med utmärkt näring. Deras näringsfördelar liknar fikons och russins och han klassade dem tillsammans med dadlar och fikon som ”huvudfrukterna”.

Så varför ska man äta vindruvor?

Vindruvor är små frukter som växer i klasar på den träiga vinrankan. De finns i många olika former, från oval till rund, med kärnor till kärnfri, och i diverse färger från grön, röd, lila eller blåsvarta. Både vindruvans skal och kärnor är ätbara.

Vindruvor innehåller vitamin C och kalium, och en liten mängd fiber. Vindruvskärnor innehåller ett överflöd av starka antioxidanter, och undersökningar visar att den huvudsakliga antioxidanten närvarande, proanthocyanidin, har tjugo gånger större antioxidant styrka än vitamin E, och ungefär femtio gånger större än vitamin C. Resveratrol, en nyckel phytonutrient som finns huvudsakligen i vindruvors skal, har antiinflammatoriska och anticancerframkallande egenskaper. Vindruvor har också ett högt värde av flavonoider, och röda vindruvor innehåller carotenoid lycopene, som kan vara till hjälp i kampen mot bröst- och prostatacancer.

Några av vindruvors hälsoförmåner inkluderar:
• Hjärthälsa: forskare har funnit att variationer av vita och röda vindruvors kött och skal innehåller ansenliga koncentrationer av antioxidanter som resveratol, caffeic, caftaric, coumaric och coutaric syror. Det har upptäckts att dessa antioxidanter skyddar hjärtat. Andra studier har visat att en viss typ av druvsaft kan ansenligt öka ens goda kolesterol.

• Cancer: ett antal studier visar en länk mellan vindruvor och cancerförebyggande, inkluderat förmågan att hämma cancercellers tillväxt.

• Minnesfunktion: att dricka en särskild sort druvjuice förbättrade ansenligt korttidsminnet, koordinationen, balansen och styrkan hos laboratoriedjur.

• Viktkontroll: en studie visade att extrakt från druvkärnor kan hjälpa till med att begränsa absorbering och ansamling av dietfetter i celler.

Tips om hur man använder vindruvor
• Välj vindruvor som är hela, fylliga och som inte har några rynkor.

• Vindruvor fortsätter inte att mogna efter att de har plockats.

• Vindruvor håller sig färska i flera dagar i rumstemperatur, men håller längre ifall de är otvättade och i förvaras i kylskåpet.

5pelare.se

Tags | , , ,

Comments

  1. Mycket intressant om druvor.

    • admin

      Visst är det!

Submit a Comment