Image Image Image Image Image

© Allt material är skyddat av upphovslagen. 2004-2013 Hikmainstitutet | RSS | Email

Scroll to Top

To Top

Andlighet

01

feb
2013

No Comments

In Andlighet

By admin

Tre högar guld är inte mer värt än tre limpor bröd

On 01, feb 2013 | No Comments | In Andlighet | By admin

Det var eftermiddagstid då en bybo bestämde sig för att det var på tiden att han gick för att besöka några vänner i en annan by långt borta. Han hade inte besökt sina vänner under en mycket lång tid, det hade varit alldeles för varmt!

Han hade gått i ca en timme då han plötsligt fick se en person långt borta i fjärran. Han tänkte för sig själv: “Det skulle vara trevligt att ha någon att gå med.” Han bestämde sig därför för att hinna ikapp mannen.

Mannen han hade sett på avstånd var inte vilken människa som helst, det var ingen mindre än Jesus.

När mannen äntligen hann ikapp Jesus var han var något andfådd. Han frågade Jesus om han skulle ha något emot om han fick följa med honom. Mannen kände inte igen Jesus, han trodde att Jesus bara var en vanlig resenär lik han själv.

Jesus tillät mannen att följe med honom. De gick tillsammans tills de nådde kanten av en flod där de bestämde sig för att vila en stund. Tillsammans hade mannen och Jesus tre brödlimpor att dela på. Mannen åt en brödlimpa medan Jesus åt den andra brödlimpan. Det blev en brödlimpa över.

Efter att Jesus hade ätit upp sin brödlimpa gick han ner till floden för att dricka lite vatten. Vattnet var kallt och mycket uppfriskande. Jesus tackade Gud för denna gåva och för alla Guds välsignelser.

När Jesus återvände till sin kamrat letade han efter den tredje brödlimpan utan att hitta den. Det fanns inga tecken på den, inte ens en liten smula. Jesus frågade då sin kamrat: “Vem har tagit brödlimpan?” Mannen tittade på Jesus, ryckte på axlarna och svarade: “Jag vet inte!” Jesus sa inget. De två fortsatte på sin resa.

Längre ner vid flodbanken fann de några träd som växte. Trädens blad fladdrade långsamt i vinden och där mellan träden stod det ett rådjur med sin unge. Jesus kallade den till sig och genast kom den skuttande till honom. Sedan slaktade han den och stekte den. Mannen och Jesus hade de en god måltid.

Efter att de hade ätit klart, vände sig Jesus till den resterande delen av rådjuret och sa: “Med Guds vilja, stå upp!” Rådjuret blev hel och stod upp precis som om ingenting hade hänt och skuttade sin väg bland träden. Det var verkligen ett mirakel.

Jesus frågade mannen igen: “Jag ber dig vid Gud som har visat dig detta mirakel, vem tog brödlimpan?” Mannen såg på honom och svarade: “Jag vet inte!”

De två männen gick en lång, lång stund tills de nådde en översvämmad dalgång. Det fanns absolut inget sätt på vilket de kunde korsa den. Jesus tog mannen i hans hand och tillsammans gick de över vattnet med Guds vilja. Det var sannerligen ett mirakel.

När de nått andra sidan av dalen, frågade Jesus mannen än en gång: “Jag ber dig vid Gud som har visat dig detta mirakel, vem tog brödlimpan?” Mannen såg på honom och svarade ännu en gång: “Jag vet inte!”

Mannen och Jesus fortsatte sin resa tills de nådde en öken. Där satte de sig ner för att vila upp sig. Medan de vilade samlade Jesus ihop en sandhög och sade till den: “Vid Gud, bli till guld!” varpå sandhögen plötsligt förvandlas till guld. Mannen kunde inte tro sina ögon!

Jesus delade guldet i tre högar och sade: “Ena högen är för dig, den andra är för mig och den tredje är för den som tog den tredje brödlimpan.”

Mannens ögon stirrade girigt på guldet och utan att tveka erkände han: “Jag tog den!” Jesus vände sig till mannen och sade: “Ta allt!” och lämnade honom med de tre högarna av guld i öknen.

Strax efter råkade två främlingar komma förbi honom. Främlingarna såg mannen med högar av guld framför sig men han såg inte dem. Han var för upptagen med att stirra på guldet och föreställa sig vad han skulle göra med det.

De två främlingarna var ondsinta människor. De samtalade och planerade att råna mannen på hans guld för att sedan döda honom. De smög upp tyst bakom mannen men just då tittade mannen upp och såg dem. Med djup fruktan för sitt liv brast han ut: “Låt oss dela den i tre, det finns mer än tillräckligt för oss alla!”

De två främlingarna gick med på detta och föreslog att en av dem skulle gå in i byn och handla lite mat så att de skulle kunna fira sin lycka.

En av de tv å främlingarna gick för att köpa mat. På väg till byn började Satan viska till främlingen och fick honom att börja tänka på sig själv: “Om jag nu förgiftar maten kommer de att äta av den och dö och då kan jag ha allt guld för mig själv!” Så han köpte maten och lade gift i den.

Samtidigt hade Satan även viskat till de två övriga männen. De pratade med varandra och bestämde att det skulle bli mycket trevligare om det bara fanns två att dela på guldet. De bestämde sig för att sitta i bakhåll för att sedan hoppa ut och döda den återvändande mannen när han kom tillbaks med maten. Och det är precis vad de gjorde!

De plockade upp maten fr ån den döde mannen som hade burit med sig den ända från byn. De gick sedan tillbaka för att dela på guldet. Efter att de hade blivit färdiga med att dela upp guldet åt de av maten och dog! Guldet kom inte till någon nytta.

Några dagar senare råkade Jesus och en ny följeslagare till honom gå förbi de döda liken och såg vad som hade hänt. Jesus vände sig till sin följeslagare och sade: “Se vad som har hänt och dra lärdom.”

5pelare.se

Tags | , , ,

Submit a Comment