Image Image Image Image Image

© Allt material är skyddat av upphovslagen. 2004-2013 Hikmainstitutet | RSS | Email

Scroll to Top

To Top

Fatwa

31

jan
2013

No Comments

In Fatwa

By admin

Eyeliner och kohl

On 31, jan 2013 | No Comments | In Fatwa | By admin

Fråga: Är det tillåtet för en kvinna som visar sitt ansikte att använda Kohl eller eyeliner när hon går ut?

Allah säger: “Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mera av sina behag än vad som [anständigtvis] kan vara synligt; låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen.” [Sûrah al-Nûr: 31]

Regeln gällande om en kvinna kan ha Kohl eller eyeliner bland folk beror på om ifall Kohl och eyeliner kan anses komma under de generella förordnande i vad “vanligen synbart”. Då ansiktet och händerna är inkluderade av många lärda i det som “vanligen synbart”,  så är det som i vanliga fall används i ansiktet och händerna inkluderat i undantaget.

Detta är varför vi observerar i samlingen av islamisk lag att flertalet jurister tillåter kvinnor att öppet bära ringar och henna på sina händer. Många samtida jurister tillåter nagellack av samma skäl, då det kan jämföras med henna.

Regeln om Kohl och eyeliner kommer variera beroende på vilket samhälle kvinnan lever i.

Om användandet av Kohl och eyeliner i ett visst samhälle är så allestädes och icke-anmärkningsvärt att det generellt sett går förbi ouppmärksammat, så är det inte något problem med det. I detta fall är det inte mer än en konsekvens av att visa ansiktet.

Motsatsen till det är i vissa samhällen där det sannerligen är fel av kvinnan att gå ut med synlig Kohl eller eyeliner, då det säkerligen drar de förbipasserandes uppmärksamhet.

Även i de samhällen där Kohl och eyeliner vanligtvis inte drar uppmärksamhet, om en kvinna genom att ha det på sig får ökad uppmärksamhet mot sig själv – antingen beroende på hennes skönhet, eller till det unika i hennes drag, eller till sättet hon sminkar sig på – då borde hon undvika att bära det bland folk, även om andra kvinnor i hennes samhälle kan göra så utan problem.

Och Allah vet bäst.

Besvarad av Sheikh Muhammad Muhammad Sâlim `Abd al-Wadûd

Tags | , , ,

Submit a Comment