Image Image Image Image Image

© Allt material är skyddat av upphovslagen. 2004-2013 Hikmainstitutet | RSS | Email

Scroll to Top

To Top

Relationer

01

feb
2013

No Comments

In Relationer

By admin

Mumbai: islams rykte står på spel

On 01, feb 2013 | No Comments | In Relationer | By admin

Det finns ingen tvekan om det. Terroristdåden som nyligen ägt rum i Mumbai, Indien, och som har kostat 143 civila deras liv och orsakat 370 personer skador är något avskyvärt.

Jag känner stor sorg och smärta med tanke på alla de oskyldiga offren till dessa attacker. Jag känner också ännu större sorg för min religions skull. Islam har blivit orättvist behandlat på grund av dessa attacker. Islams globala rykte har tagit allvarlig skada av detta.

Mitt hjärta smärtar och jag kan inte låta bli undra: Dessa människor som begår de här hemska gärningarna – kan de verkligen vara muslimer? Slutlig bekräftelse på förövarnas religiösa övertygelser är inte klar men nästan all bevis pekar mot att de haft någon sort av islamisk relation och kallade sig själva ”jihadists”. De var unga – i några reportage 24 eller 25- de behövde vägledning, perspektiv och erfarenheten som de äldre kan ge. Vad gäller påståendet av deras brott i miljarders muslimers namn- eller även hundra miljoners muslimer i Indien- så var det en grov orättvisa gentemot tron.

Vi behöver frukta Allah och inte förnedra vår tro. Profeten Muhammad  – som Allah har sänt som barmhärtighet till all mänsklighet – avstod från att orsaka någon som helst skada till hycklare som planerade deras planer emot muslimerna medan de levde mitt bland de och då de var under hans myndighet. Han kunde lätt ha hanterat hur han än velat – men han valde att visa dem fred och barmhärtighet. Han förklarade: “Det kommer aldrig att vara sagt att Muhammed dödade sina följeslagare.”

Nu i efterhand efter Mumbai attackerna, så talar hela världen och speciellt media om Islam och det har blivit ett individuellt ansvar på varje muslim att ha ett moget, klart uttala sig om dessa typer av övergrepp.

Vad vi har nu vittnat i Mumbai är något som Allah hatar. Vi tror från djupet av våra hjärtan att Allah hatar det. Morden som skett på dessa människor som var i deras hotell – alla människor – helgon liksom syndare, är helt klart och tydligt mord, och det är oacceptabelt.

Hela världen måste fördöma det som hänt. Om Amerika, Storbritannien och Europa beklagar det som hänt och kan tala ut angående det, då måste vi som muslimer vara de som först och främst uttrycker vår sorg och upprördhet. Detta beror inte endast på att det är det som vår religion lär oss att känna, då vi måste känna oss förfärade av en sådan synd. Utan också för att vi inte ska förknippas med sådana förövare eller ses som stödjare till någon av de på något sätt.

Allah beordrar oss: “Troende! Stå fasta på Guds sida som vittnen för rätt och rättvisa” [Sûrah al- Mâ’idah:8] Han beordrar oss också: Troende! Slå vakt om rätten och rättvisan som Guds vittnen. [Sûrah al- Nisâ: 135]

Dessa verser kräver att vi ska vara tydliga och ärliga i vårt fördömande av de grymheter som skett i Mumbai.  Jag uppmanar mina barn och bröder i tron att frukta Allah i deras religion, och att frukta ryktet för deras tro och för Profetens  rykte. Vi som muslimer har blivit sända till mänskligheten för att bättra deras liv, inte för att avsluta deras liv.

Allah säger: “Om någon dödar en människa, som inte själv har dödat någon eller försökt störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv, skall det anses som om han hade dödat hela människosläktet. Och om någon räddar ett människoliv, skall det anses som om han hade räddat hela människosläktet.” [Sûrah al- Mâ’idah:32]

När ska vi vakna upp och se klart? När ska vi leva upp till vårt ansvar gentemot vår religion? När ska vi börja bete oss som om vi förstod att det finns 1,5 miljarder muslimer som delar vår religiösa identitet? Är det vettigt att torka av deras ansikten med lera eller att förnedra de? Hur många muslimer i Indien kommer att lida på grund av det som skett? Vi måste tala ut.

// Salman al-Awdah

Tags | , , ,

Submit a Comment