Image Image Image Image Image

© Allt material är skyddat av upphovslagen. 2004-2013 Hikmainstitutet | RSS | Email

Scroll to Top

To Top

Relationer

27

jan
2013

No Comments

In Relationer

By admin

Råd vid skilsmässa

On 27, jan 2013 | No Comments | In Relationer | By admin

Skilsmässa är bland det mest traumatiska en person kan behöva gå igenom.  Tillsammans med den djupa känslan av förlust som man måste stå ut med, kommer en rad känslor; man känner sig sårad, bitter, förvirrad, och till och med arg. En skild kvinna har följande råd att ge till de i liknande situationer.

Kära Syster,

Idag verkar världen mörk och eländig, men snart kommer du att se ljuset.

Det finns en evig visdom bakom allt som Allah ta’ala gör, så acceptera det som har hänt som Hans vilja, och var medveten om att det säkerligen finns något mycket, mycket bättre för dig i beredskap. Det finns ingen belöning i att ifrågasätta Hans vilja, det finns belöning i att acceptera det med tålamod.

Du kommer inte hitta frid om du spenderar dina dagar med att ifrågasätta vad som har hänt, varför det har hänt, vems fel det var och varför, om du dröjer vid “om inte”, men du kommer att finna frid om du accepterar det som Allah ta’alas vilja.

Hur underbar och vis är vår Skapare som har gett oss iddah-månaderna, under vilka vi kan lappa ihop de trasiga delarna av våra liv, utan att ha sett grupper av människor varje dag, under vilka vi kan vara omgivna enbart av våra närmaste som kan hjälpa oss genom de svåraste bitarna.

Det finns så mycket visdom i de fåtal månaderna av avskildhet: när man först skiljer sig får några få personer i ens umgänge reda på det, och det kanske sprider sig. När nyheterna sprider sig blir folk chockade, förvånade, ledsna för ens skull, och ja, tyvärr kan vissa till och med bli rent av glada över en ny “rapport” att sprida vidare bland deras vänner och familj.

Men då tiden för slutet av iddahn kommit har de flesta glömt bort vad som har hänt dig, så när du först tar dig ut är det inte på långt när så traumatiskt som du väntade dig att det skulle vara.

Så spendera inte större delen av din iddah med att oroa dig med tankar om vad “folk” kommer säga. Lycka och frid och belåtenhet borde komma från ditt hjärta och inte från folket runt omkring dig.

Låt dina familjemedlemmar och vänner också säga vad de vill – de kanske kommer kritisera dig när du behöver det som minst… de kanske klandrar dig, de kanske säger att du “överreagerar” när du gråter, de kommer att säga många sårande saker… men ignorera dem, deras åsikter/kommentarer borde inte påverka dig – Allah ta’ala vet bäst vad som har hänt och vad du går igenom så du behöver inte ursäkta dig själv.

Ge dig inte på dina föräldrar. Straffa dem inte. Var vänlig mot dem för deras dua för dig kommer från hjärtat. De vill bara det som är bäst för dig.

Ge inte upp mat – det finns ingen anledning att göra det. Det kommer bara att få dig att känna dig mer lättretlig och du kommer att förstöra din hälsa och göra din familj upprörd.

När du går igenom de där deprimerande perioderna då du känner dig värdelös och oduglig, gör då något konstruktivt; memorera en surah som du alltid har velat lära dig, eller ring någon som är väldigt deprimerad över något och muntra upp henne – du kommer att märka att genom att få dig själv att må bättre på det här sättet, kommer du att sluta tycka synd om dig själv, och till följd av det kommer andra människor inte tycka synd om dig.

Självömkan är en destruktiv känsla. Den leder till inget annat än elände och ensamhet.

Så om du ligger ner och tycker synd om dig själv, ta dig upp och gör något: laga mat till familjen, eller sy något, eller läs en bok, istället för att grubbla över vad som har hänt.

Tanken på självmord har kanske ofta funnits i dina tankar. När det händer, sök omedelbart skydd hos Allah från shaitaan och påminn dig själv om att Allah ta’ala inte lägger på någon en tyngre börda än den kan bära. Säg sedan till dig själv: “Jag kan klara av detta”. Se på det som ett test, vars godkännande beror på att du har sabr (tålamod). Om du tar ditt eget liv kommer testet att misslyckas eländigt, och du kommer aldrig att få en chans att ta igen det, att ångra dig, osv. Shaitaan kommer inte vilja att du ska klara detta test, speciellt med tanke på att din belöning skulle kunna vara stor, han kommer att sätta sådana självmordstankar i ditt huvud. Kämpa mot dem!

Vid en tid då det är nödvändigt att du förblir ståndaktig i din dyrkan av Allah ta’ala, kommer shaitaan att uppmuntra dig att ge upp din salaah (bönen) , dhikr (åminnelsen), osv. Fall inte i denna fälla.

Utför din salaah, gör dua (åkallan), be Allah ta’ala att göra så att du accepterar Hans vilja, be Honom om en passande livspartner, prata med Allah ta’ala – Han är din vän som alltid är där för dig, som alltid lyssnar på dig. G ör inte misstaget att överge din dyrkan av Honom.

Påminn dig själv konstant att Allah ta’ala är den bästa av alla planerare, inget han gör är gjort av ingen anledning. Kanske någonting värre skulle ha hänt senare, under ert äktenskap, vilket Han nu har skyddat dig från, genom att ta dig ur det. Eller kanske finns det ett mycket lyckligare liv som väntar dig nu, i ett annat äktenskap med någon annan. Eller kanske har denna skilsmässa hänt för att Allah ta’ala vill välsigna dig med en vacker belöning för det lidande du har utstått och den sabr du har haft trots allt lidande. Eller kanske fanns det några synder som du hade begått, och detta är en form av att Allah ta’ala förlåter dig för de synderna.

De möjliga anledningarna är ändlösa. Allah ta’ala vet varför detta har hänt. Var nöjd med att veta detta.

Det är inte en synd att gråta inför Allah ta’ala, det är en synd att gråta mot Allah ta’ala. Att gråta är bara naturligt. Varje gång som viljan att gråta uppstår, sitt i musallan och gör dua. Detta kommer att öka dina duas uppriktighet och du kommer att få känslan att ditt gråtande inte är ohört.

Kom alltid ihåg att världen inte har gått under. Ditt liv kommer att gå vidare. Det kanske inte verkar så just nu, men tid läker allt, och du kommer snart att inse det.

av Syster Fatima

Tags | , , ,

Submit a Comment