Image Image Image Image Image

© Allt material är skyddat av upphovslagen. 2004-2013 Hikmainstitutet | RSS | Email

Scroll to Top

To Top

Relationer

27

jan
2013

No Comments

In Relationer

By admin

Rädda ditt äktenskap

On 27, jan 2013 | No Comments | In Relationer | By admin

Även fast många muslimer kan just nu befinna sig i misslyckande äktenskap och är på en säker väg till skilsmässa och dess hemska konsekvenser, så finns det många sätt att ställa äktenskapet tillbaka på rätt spår om mannen och kvinnan är ärliga i önskan om att återförenas. Dessa följande principer kan användas av muslimer vars äktenskap redan är i fara eller av muslimer som vill undvika detta i deras äktenskap.

Man och hustru förhållandet
Många muslimska män och hustrur behandlar varandra som om de vore fienden än som partners. Mannen anser att han är chef och vad han säger gäller. Hustrun anser att hon måste pressa allt hon kan av sin man. Några fruar visar aldrig deras män att de är nöjda med något han gör eller köper dem för att lura honom till att göra och köpa mer. De får honom att känna sig som ett misslyckande om han inte ger dem den livsstil som deras vänner och familjer har. Vissa män talar mycket hårt och strängt mot deras fruar, förödmjukar dem, och till och med fysiskt misshandlar dem. Deras fruar har ingen röst eller åsikt i familjen.

Äktenskap i Allahs ögon
Det är väldigt sorgligt att denna relation som Allah har verkställt för gott har blivit en källa till bedrägeri, förtryck och misshandel. Det är inte så äktenskapet är tänkt att vara.

Allah har förklarat äktenskap mycket annorlunda i den Heliga Koranen: “Och till Hans under hör att Han har skapat hustrur åt er av er egen art, så att ni kan finna ro hos dem, och Han har låtit kärlek och ömhet uppstå mellan er.” (30:21)

Att vara tyrann
Oavsett om islam har gjort mannen huvudet i hushållet så är det inte tänkt att en muslim ska vara en tyrann eller diktator. Vi har blivit lärda att behandla våra fruar väl. Profeten Muhammad  rapporterades säga: “Den mest perfekta muslimen i fråga om tron är den som har utmärkt beteende, och det bästa bland er är de som har bäst uppförande gentemot sina fruar.” (från Mishkat al-Masabih, nr 0278)

Var partner i processen för ett beslut
Följ principen av shura (konsultation) och fatta era beslut som en familj. Det kommer att finnas mycket mer harmoni i familjen när besluten inte är påtvingade och alla känner att de har tagit del i processen.

Var aldrig känslosamma
Misshandla inte er partner känslomässigt, mentalt eller fysiskt. Profeten  felbehandlade aldrig hans fruar. Han återberättades att ha sagt: “Hur kunde de slå sina fruar som slavar på dagen och sedan sova med dem på natten?”

Var försiktig med dina ord
Var försiktig med det du säger när du är upprörd och arg. Ibland kommer du råka säga något som du aldrig skulle ha sagt tidigare om du inte var arg. Om du är arg, vänta tills du har lugnat dig innan du fortsätter diskutera

Visa ömhet
Visa ömhet gentemot din partner. Var snäll, mjuk och kärleksfull.

Var din partners vän
Visa intresse i din makes/makas liv. Alldeles för ofta är det så att vi lever i samma hus men vet ingenting om varandras liv. Det vore underbart om maken och hustrun kunde jobba ihop i något projekt. De skulle kanske kunna skapa en make / maka välgörenhetensförening, ta hand om föräldralösa barn i deras hem, eller leda en islamisk helgklass.

Visa uppskattning
Visa uppskattning för det som din partner gör för familjen. Få aldrig din man känna att han inte gör bra nog ifrån sig för familjen eller att du inte är nöjd med hans arbete eller hans ansträngningar, om inte han verkligen är lat och inte försöker försörja hans familj. Visa din fru att du uppskattar henne. Om hon tar hand om barnen och huset, ta inte det för givet. Det är hårt arbete och ingen gillar att vara underskattad.

Jobba ihop i hemmet
Profeten  brukade hjälpa till hans fruar i hemmet. Om Profeten  inte kände sig för bra för att göra det, ska den moderna maken inte känna att de är det.

Kommunikation är viktigt
Kommunikation, kommunikation och kommunikation! Detta är det största ordet i rådgivningen. Och det borde det vara. Män och fruar behöver prata med varandra. Det är bättre att ta itu med deras problem tidigt och ärligt och inte låta de bli så stora som högar till dess att det sker en explosion.

Glöm gamla problem
Ta inte upp gamla problem efter att de lösts.

Lev enkelt

Var inte avundsjuka på dem som verkar leva luxuösare liv än din familj. Rizq kommer från Allah. För att uppnå förnöjsamheten titta på de som har mindre än du och inte på de som har mer. Tacka Allah för de många välsignelser du har i ditt liv.

Ge din make/maka “ensam” tid
Om din partner inte vill vara med dig hela tiden så betyder inte det att de inte älskar dig. Människor behöver vara ensamma för flera olika anledningar. Ibland vill de läsa, tänka på deras problem eller bara slappna av. Få inte de att känna att de begår en synd.

Erkänn dina misstag
Är det du som gör ett misstag, erkänn den. När din partner gör ett misstag förlåt honom eller henne lätt. Om möjligt sov aldrig medan ni är arga på varandra.

Fysiska relationen är viktig

Var tillgänglig för din partner sexuellt och låt inte er sexuella relation kategoriseras av själviskhet. Profeten  raporterades sade: “Det är inte anständigt att ni beter är gentemot era fruar som odjur men du måste föra fram kärlek i första hand.”

Ät måltider tillsammans
Försök att äta tillsammans som en familj när möjligheten finns. Visa kocken och den som diskar uppskattning för deras jobb. Profeten  klagade inte på maten som ställdes framför honom.

Betänk dina diskussionsämnen
Prata aldrig med andra om ert äktenskap så som er make/maka inte skulle vilja att ni gör, om inte det är så att det finns en islamisk anledning till att göra så. Några män och kvinnor, tro det eller ej, klagar till andra om deras partners utseende. Detta är ett recept till förödelse. Informationen om era intima relationer ska bevaras mellan dig och din partner.

Många utav oss beter sig mot deras partner på ett sätt som vi inte skulle behandla andra. Med andra så försöker vi vara trevliga, snälla och tålmodiga. Med våra makar så gör vi oftast tvärtom. Självklart är vi med våra partner i de värsta utav tider; när vi är trötta och frustrerade. Efter en hård dag på jobbet kommer maken vanligtvis arg och på gränsen att explodera. Frun har troligen också haft en hård dag med barnen och hemarbetet. Fruar och män borde diskutera denna potentiella tidsbomb så att om de har hett temperament gentemot varandra under dessa tider, kommer de istället förstå orsaken än automatiskt tro att deras partner inte älskar en längre.

Goda äktenskap kräver tålamod, vänlighet, ödmjukhet, självuppoffring, empati, kärlek, förståelse och hårt arbete. Dessa principer borde hjälpa förbättra vilket äktenskap som helst. Essensen av de kan sammanfattas till en mening: Behandla din make/maka så som du vill bli behandlad. Om du följer denna regel kommer ditt äktenskap ha mycket större chans till framgång. Om du struntar i denna regel kommer misslyckande vänta i hörnet.

Av Ibrahim Bowers

Tags | , , ,

Submit a Comment